Posmakuj Gorcy

Lokalizacja: 34-453 Ochotnica Górna,

Opis:

Pierwsze wzmianki o produkcji serów na Podhalu i przyległych terenach spotykamy przy lokacji wsi Ochotnicy w Gorcach.

W 2016 r Ochotnica obchodziła 600-lecie swej lokacji . Po latach upadku pasterstwa do Ochotnicy znów wróciły owce. Od 2011r jest prowadzony wypas kulturowy w Ochotnicy Górnej w potoku Jamne., gdzie bacą jest Jarosław Buczek ( jako jeden z pierwszych uzyskał Zawód BACA w 2013r ) Wypasane jest ok 600 szt. owiec. Od 2014 r na bacówce wytwarzane są certyfikowane produkty tj.

OSCYPEK– przywędrował on na Podhale wraz z całą kulturą wołoską, organizacją wypasu, sposobem prowadzenia bacówki i przeróbki mleka. Ma on swój charakterystyczny wrzecionowaty kształt, zapach, oraz kolor i smak. Europejski produkt tradycyjny dostępny od maja do grudnia.

REDYKOŁKA– z resztek sera, który nie starcza na zrobienie oscypka robi się niewielki serek w kształcie wrzecion, zminiaturyzowanych zwierzątek itp. Redykołka oznacza każdy prezent w serze, który przeznaczony jest w czasie powrotu jesiennego z hal- redyku.

BRYNDZA PODHALAŃSKA – w smaku pikantna, słona, lekko ostra.Kolor biały, biało-kremowy z odcieniem seledynowym. Ma konsystencję pasty.

Oprócz certyfikowanych produktów w bacówce można skosztować bundzu czy też żętycy, która najlepiej smakuje podawana w drewnianych czerpakach.
Baca Jarek wraz żoną produkują owcze sery dojrzewające pod nazwą „brusek ochotnicki” został doceniony na targach w Zakopanym zajmując I miejsce w 2015 i 2016 roku wśród wielu serów z polski i zza granicy, cieszy się coraz większą popularnością wśród gości odwiedzających szałas i nie tylko.

Bacówka u Bucka zajmuje się również zbiorem oraz przetwórstwem runa leśnego a także wyrobami wełnianymi tj. swetry, skarpety, torby pasterskie, torebki itp. Prowadzone są pokazy wyrobu serów, przetwórstwa wełny.

W 2013 r pod wodzą bacy Piotra Kohuta współorganizowali Redyk Karpacki, który przewędrował dla uczczenia tradycji pasterskich od Rumuni a kończąc na Czechach.

W 2015 roku baca Jarosław otrzymał Certyfikat Rolnictwa Przyjaznego Bałtykowi za prowadzenie gospodarstwa rolnego w sposób przyjazny dla wód Morza Bałtyckiego oraz za działanie zgodne z motto WWF Polska: „CHROŃMY PRZYRODĘ Z LUDŹMI I DLA LUDZI”.

Współpracują z wieloma organizacjami w celu ochrony kultury tradycji, historii oraz bioróżnorodności KARPAT.

Zobacz ofertę


 

KOZIE SERY

Coraz większą popularnością cieszą się również produkty z mleka koziego, które oprócz walorów smakowych mają niezwykłe właściwości odżywcze. W Ochotnicy Górnej największą producentką serów kozich jest Pani Maria Szlaga, posiadająca w swoim ekologicznym gospodarstwie kilkadziesiąt kóz wypasanych na gorczańskich nieskażonych łąkach. Tradycyjne wypas i czysta woda jest gwarancją bardzo wysokiej jakości produktów.

 

Zobacz ofertę